Regi: Johan Osuldsen
Musikalsk ansvarlig:
Hans Einar Apelland

Manus: Morten Lorentzen, med bidrag av Johan Osuldsen, Dorina Marie Iversen
Storyline:
Johan Osuldsen, Dorina Marie Iversen med bidrag av Morten Lorentzen

Komponist og arrangør: Mathias Luppichini

«Havet» til Tønsberg juli 2025!


12. Juli 2025 skrives et nytt kapittel i historien om «Havet». Da går teppet opp for musikalen Teigen Scene på Brygga i Tønsberg med en blanding av nye og tidligere aktører på scenen. 

Havet 2025 er et samarbeid mellom Tonga Produksjoner, Gull & Grønne Skoger, Teigen Scene og Teater Ibsen. 

BAKGRUNN: 16. september 2023 skjedde det noe helt spesielt i nyoppførte Harmonie Arena i Sandefjord: En urpremiere på en nyskrevet musikal fant sted. En musikal basert på virkelige hendelser og svært lokale forhold. Oppsetningen ble meget godt mottatt, trakk 13 fulle hus, samt skoleforestillinger og ble belønnet med maks antall øyne på terningen av lokalavisen. 

Suksessen og publikums tilbakemeldinger, førte til at Tonga Produksjoner AS så at det var grunnlag for å sette opp «Havet» også sommeren 2024. Denne gangen i samarbeid med Teater Ibsen og Sandefjord kommune. 

PRODUKSJONEN: «Havet» er en oppsetning der profesjonelle aktører, som musikkteaterutøvere, sangere, musikere, teknikere, musikere, skuespillere og sceneinstruktører, i samspill med dyktige lokale krefter, forteller en gripende historie basert på virkelige hendelser og lokale forhold. Rammefortellingen er lagt til 1959, med sjøfart og hvalfangst som bakteppe, og viser hvordan denne delen av norsk industrihistorie påvirket både samtiden og ettertiden.

«Havet» lar publikum ta del i dagligdagse gleder, sorger, håp, drømmer og utfordringer for dem som ble igjen hjemme når de årlige havfangstekspedisjonene kastet loss, med kurs for måneder med beinhard og riskofullt arbeid på feltet i Sørishavet. «Havet» forteller også historien om ung kjærlighet, fremtidstro, savn, sorg og vanskelige, skjebnetunge veivalg. Denne lite fortalte historien, sammen med nykomponert musikk, treffer øyensynlig rett i hjerteroten hos publikum. Både lokale, tilreisende og turister. I alle aldre.

Musikken til «Havet» er spilt inn på forhånd, men blir forsterket av en kapellmester på tangenter. Skuespillerne synger live fra scene og sidescene. I 2024 engasjerte oppsetningen rundt 50 medvirkende, hvorav 26 bidro fra scenen. 

GJENNOMFØRING: I runde to av oppsetningen, ble det spilt 17 forestillinger og samtlige var nær sagt utsolgt. Til sammen fikk rundt 7.000 publikummere oppleve  forestillingen og det ble observert mange besøkende i Harmonie Arena, som til vanlig sjeldent oppsøker scenekunst. 2024-varianten variant ble  satt opp med bakgrunn i det samme manuskriptet som i 2023 og med den samme musikken. Med unntak av noen få utskiftninger, besto alle sentrale funksjoner av de samme personene som i det foregående året. 

«Havet» krever begrenset med scenografi og rekvisitter og det har vist seg at Harmonie Arena fungerer utmerket til denne typen forestillinger. Tilbakemeldinger fra besøkende, forteller at lyd, lys, innslipp, utslipp og siktlinjer holder høy kvalitet. 

HISTORIEN: I forestillingen blir publikum tatt med tilbake til senhøsten 1959 i det hvalfangerne skal ta farvel med sine familier og reise til andre siden av kloden i Sørishavet for å jakte hval. Vi opplever førstereisgutter, hierarkiet om bord, jakten etter penger, beinharde forhold, død, kameratskap, samhold og landkjenning i Cape Town. Samtidig forteller forestillingen den hittil ufortalte historien til kvinner og barn som vinket farvel til sine fedre, kjærester, ektemenn og sønner. De gikk en lang og ensom vinter i møte med hardt arbeid, følelsesmessige påkjenninger, tøffe kår og økonomisk usikkerhet. Samtidig kunne de også oppleve et sterkt samhold og selvstendighet. 

Rammefortellingen i «Havet» dreier rundt det unge, forelskede og nyforlovete paret Terje og Jennie, som motvillig må ta farvel når Terje reiser som førstereisgutt på hvalfangst sammen med sin bror Olav. Ekspedisjonen ender tragisk for Olav og det får store konsekvenser også for dem her hjemme. Terje kommer hjem og får møte sin datter som ble født mens han var ute og som han ikke visste eksisterte. Han får også møte en helt annen virkelighet enn den han forlot noen måneder tidligere.  

PÅVIRKNING OG SYNERGIER: «Havet» la et nytt, annerledes og spennende kulturtilbud på opplevelsesbordet til innbyggere, tilreisende og ferierende i Sandefjord i sommermånedene på bordet. En fullskala musikal med profesjonelle aktører i samspill med lokale bidragsytere, er noe helt nytt og har vist seg å være et meget kjærkomment supplement til sommershow, festivaler, revyer og konserter. 

Hvalfangsten og sjøfarten står minst like sterkt i Tønsberg som i Sandefjord, så det er all grunn til å tro at interessen i fylkeshovedstaden er like sterk som i Sandefjord.

Forestillingen og fortellingen engasjerer svært bredt, både hva gjelder alder og sosiokulturell bakgrunn. Samarbeidet mellom det frivillige og det profesjonelle, som sammen løfter frem en viktig og vesentlig del av vår relativt nære historie, engasjerer og begeistrer alt fra de som selv opplevde hvalfangsten og sjøfarten, til de helt unge. Historien treffer kanskje ikke de samme strengene i alle publikummerne, men den treffer definitivt. 

Ensemblet består av en blanding av lokale amatører, dansere, semiprofesjonelle sangere og skuespillere og veletablerte musikalartister, som til daglig står på de store scenene blant annet i hovedstaden. Denne miksen gir meget kjærkommen kunnskaps- og erfaringsutveksling på tvers av profesjoner, alder og bakgrunn. Totalt iinvolverer produksjonen rundt 50 personer, 28 av dem på scenen. Dette skaper en rekke prosjektbaserte arbeidsplasser i kultursektoren. 

Lokalt har «Havet» positiv påvirkning på flere områder:

Lokale underleverandører: Tonga Produksjoner benytter seg, så langt det lar seg gjøre, av lokale underleverandører. 

Sysselsetting av spesialisert arbeidskraft, samt for personell under selve gjennomføringen av forestillingen.    

Næringsliv: Både hoteller og restauranter har opplevd økt omsetning og positive virkninger av «Havet». 

Engasjement, oppmerksomhet, sysselsetting, kjennskap til nær historie, entusiasme, heimkunnskap, et utvidet litt annerledes underholdningstilbud.

MOTTAKELSE: «Havet» ble i 2023 en stor suksess og produsent og opphavskvinne, Dorina Marie Iversen, ble sogar belønnet med Sandefjord kommunes kulturpris. Oppmerksomheten rundt forestillingen var overveldende og utelukkende positiv. Aftenpostens anmelder trillet en sterk  femmer på terningen for nypremieren i 2024 og kom med følgende oppfordring til leserne: «Hadde du ikke tenkt deg til Sandefjord i sommer, så må du». Slik lød avslutningen på anmeldelsen: «En sekser er fristende her, men noe må gjenstå til «Havet» settes opp på en større scene». Det ble satt opp flere ekstraforestillinger før siste teppefall. 

«Havet» 2024 oppnådde helt klart sine mål. Forestillingen gledet og begeistret stort, satte Sandefjord og Vestfold på det kunstneriske kartet, ga inspirerende påfyll til lokale krefter, bidro til å skape og opprettholde arbeidsplasser for profesjonelle aktører og hadde positive ringvirkninger for det lokale næringslivet. 

VEIEN VIDERE: Det er altså bestemt at «Havet» ikke settes opp en tredje gang i Sandefjord sommeren 2025, men flyttes til Tønsberg og Teigen Scene. Historien og musikken er den samme, men med enkelte tilpasninger til Tønsberg-området hva gjelder stedsnavn, bedrifter, redere og historiske hendelser. Også denne gangen, vil forestillingen ha en miks av profesjonelle, semiprofesjonelle og lokale talenter og det tilstrebes at flere av de involverte skal ha lokal tilknytning,  

Det jobbes ellers videre fra kretsen rundt «Havet» med å skrive en helt ny forestilling basert på liknende rammer, men der det presenteres en annen fortelling, med et annet historisk bakteppe. Arbeidstittel for dette prosjektet er «Krigen». Denne historien får en prøvevisning i Sandefjord høsten 2025.